Paprykarz z kurczaka






Składniki:
  • 6 pałek z kurczaka

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 25 dag małych pieczarek

  • 1  duża cebula

  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego lub z puszki

  • 1 papryka czerwona lub szklanka mrożonej papryki różnokolorowej

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka pikantnego keczupu

  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub ostrej

  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

  • 2 łyżki mąki

  • sól i pieprz

  • kilka łyżek oleju do smażenia


Mąkę, pieprz ziołowy, przyprawę do kurczaka i paprykę mieloną dokładnie razem mieszamy. Każdą porcję kurczaka oprószamy mieszanką mąki z przyprawami. Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.  Pod koniec smażenia dorzucamy posiekana cebulę, całość zasmażamy, uważając, by cebula się tylko zeszkliła i całość przekładamy do rondla z grubym dnem. Mięso w rondlu podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na niewielkim ogniu. Po 10 minutach duszenia dodajemy koncentrat, keczup, całe pieczarki, groszek i pokrojoną w paski paprykę. Gdy składniki będą miękkie, dodajemy spieniona śmietanę i gdy trzeba doprawiamy do smaku. Sos gotujemy około 3 minut na niewielkim ogniu. Smacznego !!!










Komentarze