Składniki:
- 6 pałek z kurczaka
- 1/2 szklanki śmietany
- 25 dag małych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 szklanka zielonego groszku mrożonego lub z puszki
- 1 papryka czerwona lub szklanka mrożonej papryki różnokolorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka pikantnego keczupu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub ostrej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- kilka łyżek oleju do smażenia
Mąkę, pieprz ziołowy, przyprawę do kurczaka i paprykę mieloną dokładnie razem mieszamy. Każdą porcję kurczaka oprószamy mieszanką mąki z przyprawami. Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Pod koniec smażenia dorzucamy posiekana cebulę, całość zasmażamy, uważając, by cebula się tylko zeszkliła i całość przekładamy do rondla z grubym dnem. Mięso w rondlu podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na niewielkim ogniu. Po 10 minutach duszenia dodajemy koncentrat, keczup, całe pieczarki, groszek i pokrojoną w paski paprykę. Gdy składniki będą miękkie, dodajemy spieniona śmietanę i gdy trzeba doprawiamy do smaku. Sos gotujemy około 3 minut na niewielkim ogniu. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz