Bigos zwany hultajskim







Brdzo uwielbiany przez mojego męża bigos, aż wstyt przyznać ale nauczyłam się go gotować dopiero po wyjeździe z Polski, ale tak czasami bywa. Przepi pochodzi od naszej bardzo dobrej znajomej oczywiście troszeczkę przezemnie zmodyfikowany.



Składniki:
  • 1 kg odciśniętej z nadmiaru soku kwaszonej kapusty

  • 1 średniej wielkości główka posiekanej kapusty

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 2 łyżki smalcu

  • 4 udka z kurczaka

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 30 dag szynki gotowanej

  • 30 dag boczku

  • 5 dag suszonych grzybów

  • 10-15 szt. suszonych śliwek

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • 2-3 łyżki cukru

  • sól i pieprz

 Kapustę kiszoną, udka z kurczaka, łopatkę wieprzową pokrojoną w grube plastry, suszone grzyby, pokrojone w drobne kawałeczki suszone śliwki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez około 40-60 minut, co jakiś czas mieszając aby kapusta nie przywarła do dna. Po około jednej godzinie wyjmujemy mięso z kapusty i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy poszatkowaną białą kapustę, startą na tarle o grubych oczkach marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i nadal gotujemy przez około 15-20 minut. Po upływie te czasu do kapusty dodajemy rozdrobnione mięso, podsmażony na smalcu boczek z cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, następnie odstawiamy do chłodnego miejsca do następnego dnia. Nazajutrz gotujemy bigos około 15 minut i ponownie odstawiamy do dnia następnego. Na trzeci dzień gotujemy bigos przez 15 minut i możemy zacząć pałaszować nasz bigos. Oczywiście bigos można jeść już pierwszego dnia, ale najlepiej smakuje jeżeli odstoi parę dni. Ja czasami gotuję go nawet przez tydzień. Smacznego !!!




Komentarze