Brdzo uwielbiany przez mojego męża bigos, aż wstyt przyznać ale nauczyłam się go gotować dopiero po wyjeździe z Polski, ale tak czasami bywa. Przepi pochodzi od naszej bardzo dobrej znajomej oczywiście troszeczkę przezemnie zmodyfikowany.
Składniki:
- 1 kg odciśniętej z nadmiaru soku kwaszonej kapusty
- 1 średniej wielkości główka posiekanej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki smalcu
- 4 udka z kurczaka
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 30 dag szynki gotowanej
- 30 dag boczku
- 5 dag suszonych grzybów
- 10-15 szt. suszonych śliwek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2-3 łyżki cukru
- sól i pieprz
Kapustę kiszoną, udka z kurczaka, łopatkę wieprzową pokrojoną w grube plastry, suszone grzyby, pokrojone w drobne kawałeczki suszone śliwki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez około 40-60 minut, co jakiś czas mieszając aby kapusta nie przywarła do dna. Po około jednej godzinie wyjmujemy mięso z kapusty i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy poszatkowaną białą kapustę, startą na tarle o grubych oczkach marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i nadal gotujemy przez około 15-20 minut. Po upływie te czasu do kapusty dodajemy rozdrobnione mięso, podsmażony na smalcu boczek z cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, następnie odstawiamy do chłodnego miejsca do następnego dnia. Nazajutrz gotujemy bigos około 15 minut i ponownie odstawiamy do dnia następnego. Na trzeci dzień gotujemy bigos przez 15 minut i możemy zacząć pałaszować nasz bigos. Oczywiście bigos można jeść już pierwszego dnia, ale najlepiej smakuje jeżeli odstoi parę dni. Ja czasami gotuję go nawet przez tydzień. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz