Składniki:
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 2 żółtka
- 1 szklanka + 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- szczypta imbiru
Farsz:
- 25 dag sera białego potrójnie mielonego
- 2 kopiaste łyżki żółtego sera starte na tarce o drobnych oczkach
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 żółtko
- sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy farsz: drobno pokrajaną cebulę lekko rumienimy na rozgrzanym oleju, często mieszając. Gdy przestygnie dodajemy ją do białego sera razem z żółtym serem, żółtkiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, farsz powinien być pikantny. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy z nadmiaru wody i ugniatamy. Do gorących ubitych ziemniaków dodajemy żółtka, obie mąki, imbir i sól. Ciasto zagniatamy jak na kopytka. Ciasto dzielimy na trzy kawałki i po kolei na podsypanej mąką stolnicy toczymy grube wałki. Każdy wałek kroimy w niezbyt duże kawałki, każdy lekko rozpłaszczamy, nadziewamy porcją farszu. Dokładnie zlepiamy i układamy-miejscem zlepienia na dole-na czystej ściereczce. Uformowane knedelki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu, od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Podajemy gorące polane zasmażaną na oliwie cebulą. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz