Ziemniaczane knedelki z białym serem





Składniki:
  • 8 średniej wielkości ziemniaków

  • 2 żółtka

  • 1 szklanka + 2 kopiaste łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • szczypta imbiru

Farsz:
  • 25 dag sera białego potrójnie mielonego

  • 2 kopiaste łyżki żółtego sera starte na tarce o drobnych oczkach

  • 1 duża cebula

  • 3 łyżki oleju

  • 1 żółtko

  • sól i pieprz do smaku

 Przygotowujemy farsz: drobno pokrajaną cebulę lekko rumienimy na rozgrzanym oleju, często mieszając. Gdy przestygnie dodajemy ją do białego sera razem z żółtym serem, żółtkiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, farsz powinien być pikantny. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy z nadmiaru wody i ugniatamy. Do gorących ubitych ziemniaków dodajemy żółtka, obie mąki, imbir i sól. Ciasto zagniatamy jak na kopytka. Ciasto dzielimy na trzy kawałki  i po kolei na podsypanej mąką stolnicy toczymy grube wałki. Każdy wałek kroimy w niezbyt duże kawałki, każdy lekko rozpłaszczamy, nadziewamy porcją farszu. Dokładnie zlepiamy i układamy-miejscem zlepienia na dole-na czystej ściereczce. Uformowane knedelki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu, od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Podajemy gorące polane zasmażaną na oliwie cebulą. Smacznego !!!



















Komentarze