Kotlety schabowe





Składniki:
  • 50 dag schabu bez kości

  • 3 jajka

  • 25 dag bułki tartej do panierowania

  • 5-7 łyżek mąki  do panierowania

  • 1 łyżeczka przyprawy do zup

  • pieprz

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1/2 łyżeczka tymianku

 Mięso pokrój na placki o grubości około 2 cm. Włóż jeden kawałek do grubego woreczka foliowego. Energicznymi ruchami rozbij je  tłuczkiem na niezbyt cienkie placki. Tak po kolei rozbij  wszystkie kawałki. Do miseczki wbij jajka i dodaj pieprz, tymianek, czosnek i przyprawę do zup. Wszystko razem roztrzep widelcem. Na osobne talerze wysyp mąkę i bułkę tartą. Po kolei obtaczaj z obu stron rozbite kawałki mięsa, najpierw w mące, następnie w jajku z przyprawami, po czym w bułce tartej. Obtoczone mięso smaż na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor. Smacznego !!!














Komentarze