Kasznik




Składniki:
  • 5 szklanek mleka

  • 14 dużych łyżek kaszy manny

  • 1 kostka masła

  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

  • 1 szklanka cukru

  • 7-8 paczek herbatników

  • 2 galaretki owocowe

  • 1 litr wrzącej wody

  • 2 mandarynki

  • kilka winogron

 Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, masło i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem zagotuj, a następnie dodaj kaszę manę i wszystko razem gotuj do momentu powstania gęstego budyniu z kaszy manny, a na wierzchu zaczną robić się wulkany. Dużą brytfankę wyłóż folią aluminiową na to poukładaj warstwę herbatników. Na herbatniki wylej gorącą kasze mannę. Rozsmaruj równo gorącą masę po herbatnikach i przykryj kolejną warstwą ciastek. Całość owiń folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Do wrzącej wody wsyp galaretki i odstaw do ostygnięcia.  Zimne ciasto wyjmij z foli, na wierzchu herbatników poukładaj cząstki obranych mandarynek i połówki winogron. Na owoce wylej tężejącą galaretkę. Włóż gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin do momentu całkowitego stężenia galaretki. Smacznego !!!










Komentarze