Składniki:
- 5 szklanek mleka
- 14 dużych łyżek kaszy manny
- 1 kostka masła
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 7-8 paczek herbatników
- 2 galaretki owocowe
- 1 litr wrzącej wody
- 2 mandarynki
- kilka winogron
Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, masło i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem zagotuj, a następnie dodaj kaszę manę i wszystko razem gotuj do momentu powstania gęstego budyniu z kaszy manny, a na wierzchu zaczną robić się wulkany. Dużą brytfankę wyłóż folią aluminiową na to poukładaj warstwę herbatników. Na herbatniki wylej gorącą kasze mannę. Rozsmaruj równo gorącą masę po herbatnikach i przykryj kolejną warstwą ciastek. Całość owiń folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Do wrzącej wody wsyp galaretki i odstaw do ostygnięcia. Zimne ciasto wyjmij z foli, na wierzchu herbatników poukładaj cząstki obranych mandarynek i połówki winogron. Na owoce wylej tężejącą galaretkę. Włóż gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin do momentu całkowitego stężenia galaretki. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz