Zimowy barszcz ukraiński





Składniki:
  • 2 udka z kurczaka

  • 3 ziemniaki

  • 3 buraki 

  • 1 duża marchew

  • 1/4 małej główki kapusty białej

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziela angielski

  • 2 litry wody

  • 1 kostka rosołowa

  • 1 duża łyżka przyprawy do zup

  • 2 łyżki śmietany

  • pieprz i sól do smaku

 Do garnka wlej wodę, dodaj mięso i po kolei warzywa: buraki i marchewkę obraną i startą na tarce o grubych oczkach, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę oraz ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i przyprawę do zup. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Ugotowane mięso oddziel od kości, rozdrobnij na mniejsze kawałki i  z powrotem wrzuć do zupy, następnie wlej śmietanę i dopraw pieprzem i solą . Smacznego !!!




Komentarze