Kotlety mielone







Składniki:
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego

  • 2 jajka

  • 3-4 kromki chleba

  • 1/2 litra gorącej wody

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżeczka przyprawy do zup

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 2-3 łyżeczek przyprawy do kotletów mielonych

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

  • pieprz


Ponadto;
  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

 Kromki chleba zalej gorącą wodą i odstaw do  namoknięcia na jakieś 5 minut. Namoknięty chleb odcedź ze zbędnej ilości wody. Do wysokiej miski włóż: mięso mielone, odciśnięty chleb, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, przyprawę do zup, przyprawę do kotletów mielonych, tymianek, czosnek, paprykę i pieprz. Wszystko razem dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera. Z mięsnej masy formuj niewielkie kotleciki, a następnie obtocz je z obu stron w bułce tartej. Obtoczone kotleciki smaż na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor z obu stron. Wyłóż na talerz, najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. Smacznego !!!



















Komentarze