Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jajka
- 3-4 kromki chleba
- 1/2 litra gorącej wody
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka przyprawy do zup
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2-3 łyżeczek przyprawy do kotletów mielonych
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- pieprz
Ponadto;
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Kromki chleba zalej gorącą wodą i odstaw do namoknięcia na jakieś 5 minut. Namoknięty chleb odcedź ze zbędnej ilości wody. Do wysokiej miski włóż: mięso mielone, odciśnięty chleb, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, przyprawę do zup, przyprawę do kotletów mielonych, tymianek, czosnek, paprykę i pieprz. Wszystko razem dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera. Z mięsnej masy formuj niewielkie kotleciki, a następnie obtocz je z obu stron w bułce tartej. Obtoczone kotleciki smaż na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor z obu stron. Wyłóż na talerz, najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz