Składniki na uszka ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 2 udka z kurczaka
- pieprz i sól do smaku
Barszcz czerwony:
- 4 średnie buraki ćwikłowe
- 1,5 litra rosołu
- 1/3 litra wody z ogórków konserwowych
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Do garnka włóż obrane i pokrojone w ćwiartki buraki, wlej do nich rosół i wodę z ogórków, dodaj czosnek. Wszystko razem zagotuj, a następnie na wolnym ogniu gotuj przez około 10 minut. Dopraw pieprzem i solą.
Udka ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź a następnie odłóż do ostygnięcia. Oddziel mięso od kości. Obrane mięso zmiksuj. Dopraw pieprzem i solą. Do mąki wlej olej i wodę, wyrób ciasto. Ciasto podziel na trzy części i każdą po kolei rozwałkuj na placki o grubości 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście szklanką powycinaj kółka, na każdy wycięty krążek nałóż niewielką ilość farszu. Sklejaj jak pierogi, a następnie obydwa rogi przy każdym pierogu sklej do siebie tak aby powstało uszko. Uszka gotuj we wrzącej osolonej wodzie z łyżką oleju przez około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Odcedź. Na talerz nałóż parę ugotowanych uszek, zalej je barszczem , najlepiej smakują na gorąco. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz