Uszka z mięsem i czerwonym barszczem






Składniki na uszka ciasto:
  • 2 szklanki mąki 

  • 1 szklanka wrzącej wody

  • 1 łyżka oleju

 Farsz:
  • 2 udka z kurczaka

  • pieprz i sól do smaku

Barszcz czerwony:
  • 4 średnie buraki ćwikłowe

  • 1,5 litra rosołu

  • 1/3 litra wody z ogórków konserwowych

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

 Do garnka włóż obrane i pokrojone w ćwiartki buraki, wlej do nich rosół i wodę z ogórków, dodaj czosnek. Wszystko razem zagotuj, a następnie na wolnym ogniu gotuj przez około 10 minut. Dopraw pieprzem i solą.

Udka ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź a następnie odłóż do ostygnięcia. Oddziel mięso od kości. Obrane mięso  zmiksuj. Dopraw pieprzem i solą. Do mąki wlej olej i wodę, wyrób ciasto. Ciasto podziel na trzy części i każdą po kolei rozwałkuj na placki o grubości 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście szklanką powycinaj kółka, na każdy wycięty krążek nałóż niewielką ilość farszu. Sklejaj  jak pierogi, a następnie obydwa rogi przy każdym  pierogu sklej do siebie tak aby powstało uszko. Uszka gotuj we wrzącej osolonej wodzie z  łyżką oleju przez około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Odcedź. Na talerz nałóż parę ugotowanych uszek, zalej je barszczem , najlepiej smakują na gorąco. Smacznego !!!





Komentarze