Pulchne racuchy





Składniki:
  • 1 szklanka mleka

  • 2 szklanki mąki

  • 3 łyżki oleju

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • kilka kropli aromatu waniliowego

 Ponadto:
  • masło lub olej do smażenia

  • cukier poder do posypania racuchów

 Mleko wlej do miski dodaj olej, aromat waniliowy i żółtka. Wszystko razem zamieszaj i dodaj przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeszce raz wszystko dokładnie zamieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z pozostałym ciastem.

Na rozgrzany tłuszcz nakładaj łyżką ciasto, tak aby powstały niewielkie placki.

Smaż z obu stron na złoto-brązowy kolor. Usmażone racuchy posyp cukrem pudrem.
Smacznego !!!





Komentarze