Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki maki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego
Składniki na farsz serowy:
- 25-30 dag sera
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
Ponadto:
- masło do smażenia naleśników
Do mleka wlej rozpuszczone masło, dodaj jajka, cukier i aromat waniliowy, wszystko razem zmiksuj i dodaj przesianą mąkę. Wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksuj tak aby niw powstały grudki. Rozgrzaną patelnie posmaruj masłem i nabierając 3/4 chochelki ciata rozsmaruj je na całej powierzchni patelni tworząc cienką warstwę tak aby powstał placek naleśnikowy. Smaż z obu stron na złoto-brązowy kolor. Smaż po kolei naleśniki do wyczerpania ciasta, za każdym razem smarując patelnię masłem. Zmiksuj ser, dodaj do niego cukier puder i miód. Dokładnie wymieszaj tak aby powstała kremowa konsystencja. Na każdym placku naleśnikowym rozsmaruj niewielką ilośc masy serowej. Każdy naleśnik z serem zwiń w rulonik. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz