Moje bułki do hot-doga





Składniki:
  • 60 dag mąki

  • 0,5 litra ciepłej wody

  • 5 dag drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli



Drożdże zasyp cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą, a następnie dolej wodę i  dodaj  sól z przesianą  mąką. Wszystko razem porządnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto potroi swoją obiętość jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystko i wyłóż na podsypany mąką blat  i przesyp ciasto mąką.
Ciasto podziel na pół i z każdej połówki uformuj  podłużny walec o średnicy 2 cm, a następne pokrój  go na kawałki o szerokości 10 cm każdy. Podłużne kawałki ciasta układaj po 5-6 na brytfance wysmarowanej oleje. Piec w piekarniku o temp. 200'C przez około 20 minut. Gorące upieczone bułki układaj na ściereczce do ostygnięcia. Smacznego !!!





Komentarze