Składniki
- 2 udka z kurczaka
- 3 litry wody
- 3 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały por
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka przyprawy do zup
- 2 kostki rosołowe
Ponadto na zasmażkę:
- 4 plastry boczku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka smalcu
- 2-3 łyżek mąki
Do garnka wlej wodę, włóż mięso i po kolei dodawaj: ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, marchewkę i pietruszkę obrane i starte na tarce o dużych oczkach, drobno pokrojonego w paseczki pora, kaszę jęczmienną, liść laurowy, ziele angielskie, obrany czosnek, przyprawę do zup , kostki rosołowe. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie wyciągnij je z zupy i odstaw do ostygnięcia.
Na patelni na rozgrzanym smalcu usmaż boczek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, wszystko razem smaż aż cebula się lekko zrumieni, dodaj wtedy mąkę, dokładnie wymieszaj i smaż do momentu aż powstanie delikatna piana.
Wówczas zawartość patelni przelej do gotującej się zupy i wszystko razem zamieszaj tak aby nie porobiły się grudki. Zagotuj. Obierz ostygnięte mięso, rozdrobnij na mniejsze kawałki, dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz