Krupnik drobiowy







Składniki
  • 2 udka z kurczaka

  • 3 litry wody

  • 3 średnie ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 mały por

  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziela angielskie

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka przyprawy do zup

  • 2 kostki rosołowe

 Ponadto na zasmażkę:
  • 4 plastry boczku

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka smalcu

  • 2-3 łyżek mąki

 Do garnka wlej wodę, włóż mięso i po kolei dodawaj: ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, marchewkę i pietruszkę obrane i starte na tarce o dużych oczkach, drobno pokrojonego w paseczki  pora, kaszę jęczmienną, liść laurowy, ziele angielskie, obrany czosnek, przyprawę do zup , kostki rosołowe. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie wyciągnij je z zupy i odstaw do ostygnięcia.
Na patelni na rozgrzanym smalcu usmaż boczek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, wszystko razem smaż aż cebula się lekko zrumieni, dodaj wtedy mąkę, dokładnie wymieszaj i smaż do momentu aż powstanie delikatna piana.

Wówczas zawartość patelni przelej do gotującej się zupy i wszystko razem zamieszaj tak aby nie porobiły się grudki. Zagotuj. Obierz ostygnięte mięso, rozdrobnij na mniejsze kawałki, dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem. Smacznego !!!







Komentarze