Składniki:
- 40 dag mąki
- 6 żółtek
- 7-8 łyżek gęstej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kieliszki mocnego alkoholu lub octu
Ponadto:
- około 0,5 kilograma smalcu do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, śmietanę i alkohol. Zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na 5-6 kawałków, każdy z nich wałkuj na placki o grubości 1-2 mm. Każdy rozwałkowany placek podziel nożem na kilkanaście prostokątów. W każdym prostokącie zrób nożem niewielki otwór, a następnie przełóż jeden koniec w każdym prostokącie przez ten otwór, tak aby powstała zwinięta wstążka. W garnku na rozgrzany tłuszcz wrzucaj gotowe chrusty< nie więcej niż 2-3 naraz gdyż pod wpływem ciepła chrusty podwajają swoją objętość> smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone chrusty posyp cukrem pudrem. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz