Chrusty






Składniki:
  • 40 dag mąki

  • 6 żółtek

  • 7-8 łyżek gęstej śmietany

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 kieliszki mocnego alkoholu lub octu

 Ponadto:
  • około 0,5 kilograma smalcu do smażenia

  • cukier puder do posypania

 Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, śmietanę i alkohol. Zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na 5-6 kawałków, każdy z nich wałkuj na placki o grubości 1-2 mm. Każdy rozwałkowany placek podziel nożem na kilkanaście prostokątów. W każdym prostokącie zrób nożem niewielki otwór, a następnie przełóż jeden koniec w każdym prostokącie przez ten otwór, tak aby powstała zwinięta wstążka. W garnku na rozgrzany tłuszcz wrzucaj gotowe chrusty< nie więcej niż 2-3 naraz gdyż pod wpływem ciepła chrusty podwajają swoją objętość> smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone chrusty posyp cukrem pudrem. Smacznego!!!













Komentarze