Chrustowe róże





Chrusty w trochę innym wydaniu, smakują tak samo, a za to jak wyglądają !!!



Składniki:
  • 20 dag mąki

  • 3 żółtka

  • 3-4 łyżki gęstej śmietany

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka mocnego alkoholu lub octu

 Ponadto:
  • 2 kostki smalcu po 25 dag jedna

  • cukier puder do posypania
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, śmietanę i alkohol. Ugnieć ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na około 1-2 mm. Na rozwałkowanym placku powycinaj po równo krążki przy użyciu szklanki, literatki i kieliszka, np. 3 wielkości szklanki, 3 literatki, 3 kieliszka i tak do zużycia całej powierzchni. Każdy krążek niezależnie od wielkości po przecinaj na obrzeżach tak aby powstały mniej więcej równe płatki. Na największy krążek nałóż średni, potem mały i mocno przyciśnij palcem na środku wszystkich złożonych warstw, tak aby w tym miejscu ciasto nam się skleiło. Gotowe róże układaj na ściereczce. Smaż na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym smalcu tak aby róże podczas smażenia mogły swobodnie pływać. Usmażone chrustowe róże posyp cukrem pudrem. Smacznego !!!









Komentarze