Sałatka ryżowa z warzywami





Składniki:

  • 2 szklanki ryżu

  • 2 czerwone papryki

  • 1 zielona papryka

  • 1 duży por

  • słoik ogórków konserwowych

  • 6 jajek

  • puszka kukurydzy

  • puszka groszku konserwowego

  • słoik majonezu

  • sól i pieprz do smaku
Ponad to :
  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka soli

 Jajka ugotować na twardo. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu oddzielić i obficie przelać wodą, przesypać do miski. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. ogórki i jaja również pokroić w kostkę. Por oczyścić, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w cienkie paseczki. Kukurydze i groszek odcedzić, i dodać do ryżu razem z pokrojonymi warzywami i majonezem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smacznego !!!







Komentarze