Niezapomniany słodki smak babcinych pierogów z dzieciństwa, dodatkowo oblanych smażoną śmietaną , która dochodziła na patelni w rogu kuchni angielki, a jej aromat z zapachem gotowanych pierogów napełniał całą kuchnie.
Składniki na ciasto :
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzącej wody
- 3 łyżki oleju
Składniki na farsz jabłkowy :
- 6 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżka cukru
Składniki na farsz serowy;
- 25-30 sera białego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
Składniki na smażoną śmietanę:
- 1 kubeczek śmietany 12 %
- 3 łyżki cukru
Ponadto;
- 3 łyżki roztopionej margaryny
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odciśnij z nich sok. Do jabłek dodaj cynamon, aromat waniliowy i cukier. Wszystko razem wymieszaj. Odstaw.
Ser zmiksuj, oddziel żółtko od białka. Białko ubij na sztywną pianę, a żółtko ubij z cukrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaj ser, wymieszaj i delikatnie połącz z ubitym białkiem. Odstaw.
Wsyp mąkę do miski, dodaj olej i wodę i ugnieć ciasto , najlepiej mikserem z końcówkami do ugniatania.
Wyrobione ciasto podziel na dwie części.
Rozwałkuj jedno ciasto podsypując mąką i powycinaj na nim szklanka krążki, na środek nakładaj łyżeczką farsz jabłkowy i posklejane układaj na ściereczce .
Na drugim rozwałkowanym cieście , na powycinanych krążkach nakładaj łyżeczką masę serową, sklejaj i również układaj na ściereczce.
Śmietanę wlej na patelnię i smaż aż zredukuje swoja objętość trzykrotnie.
Pierogi gotuj w osolonej , wrzącej wodzie z dodatkiem oleju przez około 5-8 minut na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedź.
Ugotowane pierogi wykładaj na talerz, polej roztopioną margaryną, omaść smażoną śmietaną i posyp cukrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz