Pierogi z serem i pierogi z jabłkami polane smażoną śmietaną





Niezapomniany słodki smak babcinych pierogów z dzieciństwa, dodatkowo oblanych smażoną śmietaną , która dochodziła na  patelni w rogu kuchni angielki, a jej aromat z zapachem gotowanych pierogów napełniał całą kuchnie.



Składniki na ciasto :
  • 3 szklanki mąki

  • 1 szklanka wrzącej wody

  • 3 łyżki oleju

 Składniki na farsz jabłkowy :
  • 6 jabłek

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • kilka kropel aromatu waniliowego

  • 1 łyżka cukru

 Składniki na farsz serowy;
  • 25-30 sera białego 

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 jajko

Składniki na smażoną śmietanę:
  • 1 kubeczek śmietany 12 %

  • 3 łyżki cukru

Ponadto;
  • 3 łyżki roztopionej margaryny

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soli

 Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odciśnij z nich sok. Do jabłek dodaj cynamon, aromat waniliowy i  cukier. Wszystko razem wymieszaj. Odstaw.
Ser zmiksuj, oddziel żółtko od białka. Białko ubij na sztywną pianę, a żółtko ubij z cukrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaj ser, wymieszaj i delikatnie połącz z ubitym białkiem. Odstaw.
Wsyp mąkę do miski, dodaj olej i wodę i ugnieć ciasto , najlepiej mikserem z końcówkami do ugniatania.
Wyrobione ciasto podziel na dwie części.
Rozwałkuj jedno ciasto podsypując mąką i powycinaj na nim szklanka krążki, na środek  nakładaj łyżeczką farsz jabłkowy i posklejane układaj na ściereczce .

Na drugim rozwałkowanym cieście , na powycinanych krążkach nakładaj łyżeczką masę serową, sklejaj i również układaj na ściereczce.
Śmietanę wlej na patelnię i smaż aż zredukuje swoja objętość trzykrotnie.
Dodaj  cukier i smaż do momentu  aż nabierze żółtawego lekko brązowego koloru.

Pierogi gotuj w osolonej , wrzącej wodzie z dodatkiem oleju  przez około 5-8 minut na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedź.
Ugotowane pierogi wykładaj  na talerz, polej roztopioną margaryną, omaść smażoną śmietaną i posyp cukrem. Smacznego !!!










Komentarze