Drożdżówki z serem









Składniki na ciasto :
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 60 dag mąki
  • 2 łyżki drożdży granulowanych
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 7 łyżek cukru

Do miski wsyp drożdże, cukier i zalej mlekiem, wymieszaj. Dodaj roztopione masło, jajko, żółtko, aromat waniliowy, mąkę. Wszystko razem wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ugniataj je dotąd, aż  nie będzie się przyklejać do ścianek miski.








Składniki na masę serową:
  • 30 dag białego sera
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
ponadto:

  • masło do posmarowania brytfanki
  • 1 białko do smarowania ciasta



Ser zmiksuj na gładką masę, oddziel żółtko od białka, białko ubij na sztywną pianę. Zmiksuj żółtko razem z cukrem, do masy jajecznej dodaj ser, wszystko razem wymiksuj i całość delikatnie wymieszaj z ubitym na sztywno białkiem.
Gotowe ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj,  podsypując mąką, na grubość 1-2 cm. Na całej powierzchni powycinaj szklanką koła.
W każdym krążku delikatnie palcami zrób niewielki dołek na masę serową. Na każdy krążek, na dołek, wyłóż masę serową, nie więcej niż łyżeczkę tak aby nam masa nie wylała się  podczas pieczenia . Ciasto wokół sera posmaruj białkiem.
Krążki z serem układaj po 6 na wysmarowaną masłem brytfannę.
Piec w temp 200'C przez około 15-20 minut. Smacznego !!!








Komentarze