Chleb z otrębami








Przepis na ten chleb znalazłam w internecie , bardzo mi się spodobał,  jest bardzo prosty w wykonaniu, polecam wszystkim dopiero  co zaczynających przygodę w kuchni.



Składniki:
  • 1 kg mąki 

  • 2 szklanki otrębów

  • 1 litr ciepłej wody

  • 10 dag drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka oleju do posmarowania brytfanny



Drożdże zasyp cukrem i poczekaj  aż się rozpuszczą, a następnie dodaj do nich wodę, sol, zamieszaj, dodaj otręby i mąkę, wszystko razem porządnie wymieszaj, odstaw, po 5 minutach znowu zmieszaj i

tak mieszaj co 5 minut przez 3 razy.
Ciasto wyłóż na dużą brytfannę  posmarowaną olejem.
Piec w piekarniku o temp. 200'C przez około 1 godz. i 15 minut. Smacznego !












Komentarze