CHLEB Z MĄKI PSZENNEJ



Bardzo szybki i smaczny chlebek.



Składniki :


  •  1,2 kg mąki pszennej

  • 1 litr ciepłej wody

  • 10 dag drożdży surowych lub 3 łyżki drożdży granulowanych

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka oleju do posmarowania foremki


W misce zasyp drożdże cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą. Do rozpuszczonych drożdży dodaj wodę i sól, wszystko razem wymieszaj mikserem z końcówkami do ugniatania ciasta . Na końcu dodaj mąkę, wszystko razem mieszaj przez około 3 minuty, a następnie odstaw do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wymieszaj porządnie cisto i  przełóż je na wysmarowaną olejem dużą foremkę. Piec w temperaturze 200'C  przez około 1 godziny i 15 minut. Smacznego !!!

rosół po zagtowaniu

Komentarze