Błotniak





Przepis na ciasto dostałam od mojej przyjaciółki, w orginale wszystkie składniki naraz wrzuca się do roztopionej margaryny, ale zrobiony według mojej wersji jest bardziej puszyste i delikatniejsze!



Składniki:
  • 3 szklanki mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 1 dżem, obojętnie jaki smak

  • 1 szklanka mleka

  • 1 jajko

  • 1 masło 

  • 1 łyżka cynamonu 

  • 1 łyżka sody



Roztop masło, dodaj cukier, wymieszaj, dodaj dżem, wymieszaj, dodaj mleko, jajko, cynamon, sodę wymieszaj oraz przesianą mąkę.
Wszystko razem wymieszaj.  Ciasto wylej na posmarowana masłem dużą brytfannę.

Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 45 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.  Smacznego !!!






Komentarze