Przepis na ciasto dostałam od mojej przyjaciółki, w orginale wszystkie składniki naraz wrzuca się do roztopionej margaryny, ale zrobiony według mojej wersji jest bardziej puszyste i delikatniejsze!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 dżem, obojętnie jaki smak
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 masło
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka sody
Roztop masło, dodaj cukier, wymieszaj, dodaj dżem, wymieszaj, dodaj mleko, jajko, cynamon, sodę wymieszaj oraz przesianą mąkę.
Wszystko razem wymieszaj. Ciasto wylej na posmarowana masłem dużą brytfannę.
Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 45 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz