Klasyka czyli ciasto marmurkowe, która często gościło na naszym stole w mojej młodości, tylko czasem w innej postaci. Ja najczęściej piekę to ciasto w keksówce, ale często również jako babkę marmurkową, albo po prostu na dużej blaszce jako ciasto łaciate. Ciasto puszyste i bardzo mięciutkie idealne na popołudnie przy kawie.
Ciasto marmurkowe.
Składniki na ciasto marmurkowe:
- 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka
- 3/4 szklanki śmietany kremówki lub mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta marmurkowego.
Margarynę o temperaturze pokojowej dokładnie ucieramy. Do utartej margaryny dodajemy cukier i dalej ucieramy. Następnie dodajemy żółtka i cukier waniliowy i nadal ucieramy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i dokładnie łączymy ją z ciastem. Na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę wylewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Kakaowe ciasto wykładamy na białe ciasto i rozsmarowujemy je po wierzchu. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy je przez około 65-70 minut. Ciasto po upieczeniu sprawdzamy wykałaczka jeżeli lepi się do patyczka wówczas pieczemy je jeszcze około 10 minut, jeżeli patyczek jest czysty wtedy wyjmujemy ciasto i pozostawiamy je do ostygnięcia na metalowym ruszcie wyłożonym ręcznikiem papierowym. Kiedy ciasto lekko przestygnie obsypujemy je wówczas obficie cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz